AI Mentorship

Yapay zekayı anlamak: Yapay zeka nedir, nasıl çalışır?

Author

January 27, 2024

Yapay zekayı anlamak: Yapay zeka nedir, nasıl çalışır?

 Yaklaşık birkaç yıl önce, başka bir ülkeye bir gezi planlarken hava durumunu, en iyi rotayı veya buna benzer herhangi bir sorunun cevabını öğrenmek için daha önce oraya gitmiş birine sormanız gerekirdi. Ama şimdi her bilgiye saniyeler içinde erişebileceğiniz yapay zeka dünyasında yaşıyoruz. Yapay zekanın hayatımızı sadece birkaç yıl içinde hayal edebileceğimizden çok daha basit hale getirdiğine şüphe yok.

Uyandığınız, telefonunuzu kontrol ettiğiniz veya Netflix'in önerdiği dizileri art arda izlediğiniz andan itibaren, hayatınızın her günü, yapay zekadan en iyi şekilde yararlanıyorsunuz. Peki yapay zekanın çalışma mantığı nedir? Daha da önemlisi yapay zeka nedir?

 

Yapay zeka nedir?

Yapay zeka konuşmayı yorumlama, oyun oynama ve kalıpları tanımlama gibi insanın bilişsel işlevleri veya denetimleri olsun veya olmasın, akıllı makinelerin ve çeşitli uygulamaların yardımıyla görevleri yerine getiren bir bilgisayar bilimi dalıdır. Genel anlamda yapay zeka, çeşitli görevleri yerine getirmek üzere özel olarak programlanmış her türlü bilişsel yetenekle yüklü, insan düzeyinde zekaya sahip bilgisayarlı bir makineyi temsil eder. Siri, Alexa ve diğer akıllı asistanlar, Google haritaları, canlı sohbet robotları, kendi kendine giden arabalar, giyilebilir sensörler ve cihazlar vb. günlük yaşamımızda kullandığımız bazı yaygın yapay zeka örnekleri arasında sayılabilir.

 

Yapay zeka nasıl çalışır?

Yapay zeka nedir, artık biliyorsunuz. Gelelim bir diğer merak konusuna: Yapay zekanın çalışma mantığı nedir?

Yapay zeka biliminin amacı, insan davranışını, insan benzeri düşünme süreçlerinin yardımıyla karmaşık sorunları çözmek için kullanılabilecek şekilde modelleyebilen bir bilgisayar sistemi yaratmaktır. Yapay zeka sistemleri, büyük veri kümelerini akıllı işleme algoritmalarıyla birleştirerek çalışır ve çok sayıda görevi çok kısa sürede son derece hızlı bir şekilde gerçekleştirir.

Bunun için yapay zeka, “makine öğrenmesi” ve “derin öğrenme” gibi temel araçlarla destekleniyor ve verilen görevleri neredeyse insan zihnine benzer şekilde gerçekleştiriyor.

Makine öğrenmesi (ML): Bilgisayar sistemlerinin veya programlarının otomatik olarak kavramasını ve sonuçları deneyime dayalı olarak göstermesini sağlayan belirli bir yapay zeka uygulamasını ifade eder. ML algoritması, beslenen veriler üzerinde çalışır ve yapay zekanın verilerdeki çeşitli kalıpları keşfetmesine ve böylece görevin sonuçlarını genişletmesine olanak tanıyan farklı istatistiksel teknikler kullanır.

Derin öğrenme (DL): Derin öğrenme, bilgiyi işlemek ve böylece çıkarımları veya sonuçları bulmak için yapay sinir ağlarını kullanan bir makine öğrenimi biçimidir. Yapay zekanın verileri işleyerek öğrenmesine ve geliştirmesine olanak tanıyan özel bir makine öğrenimi türüdür. Derin öğrenme, bilgiyi işlemek, veriler arasındaki bağlantıları bulmak ve olumlu ve olumsuz pekiştirmeye dayalı çıkarımlar veya sonuçlar ortaya çıkarmak için insan beynindeki biyolojik sinir ağlarını taklit eden yapay sinir ağlarını kullanır.

Öte yandan, "sinir ağları", insan beyninde bulunan nöron ağları gibi işlev görür; bu, yapay zekanın çok büyük veri kümelerini işlemesine olanak tanır ve makinenin referanslar çizme, bağlantılar kurma ve verimli sonuç için girdileri tartma konusunda "derinlere" gitmesine olanak tanır.

 ML ve DL dışında yapay zeka sistemleri, bilgisayar modellerinin karmaşık bir görevi yerine getirirken insan beyninin çalışma şeklini taklit etmesine olanak tanıyan robotik, bilişsel hesaplama becerileri, dil işleme ve bilgisayar görüşü gerektirir.

 Yapay zeka nedir ve yapay zeka nasıl çalışır, açıkladık. Daha fazlasını keşfetmek için diğer blog yazılarımıza göz atın.